Hyvä juttu vai paha juttu?

Monet haluavat muutosta ja toiset taas eivät. Muutoshalu perustuu uskomukseen, että sen mukana aisat kääntyvät parempaan ja halu pitää asiat paikallaan perustuu ajatukseen, että niiden muuttaminen johtaa huonompaan. Positiivisilla tai negatiivisilla uskomuksillamme on paljon merkitystä. Kääntyvätkö asiat hyvään vai huonoon suuntaan? Mitä sitten, jos on taipumusta ajatella, että asiat kääntyvät huonompaan?

Asian selventämiseksi kerrataan ikivanha opettavainen tarina:

Mies ja hänen poikansa olivat köyhiä ja mies halusi vaurastua. Hän päätti alkaa kasvattamaan hevosia. Hän lainasi naapureiltaan rahaa ja osti yhden hevosen. Hevonen kuitenkin karkasi aitauksestaan. Naapurit sanoivat: ”Sinulla kävi huono onni, kun hevosesi karkasi. Olet kuitenkin meille suuren summan velkaa”. Mies levitteli käsiään ja vastasi: “Hyvä juttu vai paha juttu… Kuka tietää?”

Hevonen etsiytyi villiin hevoslaumaan. Jonkin ajan kuluttua sille tuli koti-ikävä, se lähti miehen luo ja muu lauma seurasi sitä. Miehellä oli nyt yhden sijasta kokonainen lauma hevosia, mikä teki hänestä varsin varakkaan henkilön. Naapurit sanoivat: ”Nyt elämä hymyilee sinulle, olet rikas mies!” Mies kohautti olkapäitään ja vastasi: “Hyvä juttu vai paha juttu… Kuka tietää?”

Poika alkoi kouluttaa hevosia ja eräänä päivänä hän putosi villin hevosen selästä ja loukkaantui pahasti. Naapurit sanoivat: ”Olemme kovin surullisia poikasi puolesta!” Mies vastasi: “Hyvä juttu vai paha juttu… Kuka tietää?”

Jonkin ajan kuluttua hallitsijan armeija tuli värväämään sotilaita. He veivät mukanaan kaikki kylän nuoret miehet lukuun ottamatta loukkaantunutta poikaa. Naapurit sanoivat: ”Emme ehkä näe poikiamme enää, olet onnekas, kun poikasi on vielä täällä!” Mies huokaisi ja vastasi “Hyvä juttu vai paha juttu… Kuka tietää?”

Uskomukset ovat sellaisia ajatuksia, joita emme aseta kyseenalaisiksi, ne ovat tosia, koska olemme oppineet pitämään niitä tosina. Uskomus on ajatus, joka putkahtaa päähämme tilaamatta ja silmänräpäyksessä. Uskomuksilla on valtava vaikutus elämäämme ja tekemisiimme, koska ne vievät ajatteluamme huomaamatta. Uskomukset määräävät sen, mitä ajattelemme pulmalliselta vaikuttavassa tilanteessa ja myös sen, mitä pidämme pulmallisena tilanteena.

Uskomus on itseään toteuttava ennuste. Ihminen näkee mahdollisuuksia, koska uskoo, että niitä on tai päinvastoin. Positiiviset uskomukset auttavat toteuttamaan asioita ja vastaavasti negatiiviset uskomukset ovat rajoittavia. Esimerkiksi pieni vastoinkäyminen voidaan uskomuksen tukemana kokea tärkeäksi merkiksi siitä, että tilanne päättyy huonosti.

Uskomuksiaan on vaikea muuttaa ainakaan nopealla aikataululla, mutta negatiivisia uskomuksia eli ennusteita voi tunnistaa – jos pysähtyy hetkeksi ajattelemaan –  ja siten heikentää niiden vaikutusta. Uskomuksemme leimaavat tilanteen ja kannattaakin kysyä itseltään, onko mitään mahdollisuutta, että asiat kuitenkin kääntyvät hyvään suuntaan. Useimmissa tilanteissa on positiivinen kehitysvaihtoehto ja kannattaa miettiä, miten voisi edistää sen toteutumista. Tuloksena on toimintasuunnitelma ja optimistisempi näkymä.

Urpo Jalava

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *